שאלה
האם מותר לאדם שיש לו כתובת קעקע על ידו להניח תפילין על גבי כתובת זו?
תשובה
לכתחילה אין להניח תפילין על כתובת קעקע. אך בדיעבד יניח תפילין על הכתובת קעקע, ואין זה חוצץ כיון שאין בזה כל ממשות. ועיין שו"ע (סי' כ"ז סעי' ד')[1].
מקורות
תשובה:(מאת מרן הרב מרדכי אליהו)
לכתחילה אין להניח תפילין על כתובת קעקע. אך בדיעבד יניח תפילין על הכתובת קעקע, ואין זה חוצץ כיון שאין בזה כל ממשות. ועיין שו"ע (סי' כ"ז סעי' ד')[1].
מקורות:
[1] כתב הרמב"ם (הלכות כלי המקדש פ"י ה"ז), ז"ל: "וצריך להזהר בשעה שלובש שלא יהיה אבק בין בגדו לבשרו ולא כינה אף על פי שהיא בחיים, ושלא תכנס הרוח בשעת העבודה בין בשרו לבגדו עד שיתרחק הבגד מעליו, ולא יכניס ידו תחת חלוקו לחיק, ולא יצא שערו מן הבגד, ולא יהיה בבגד נימא מדולדלת, ואם היה שם אחד מכל אלו – עבודתו כשירה".
וכך כתב השו"ע (סי' כ"ז סעי' ד'), ז"ל: "לא יהא דבר חוצץ בין תפילין לבשרו, לא שנא של יד לא שנא של ראש. הגה: ודוקא בתפילין, אבל ברצועות – אין להקפיד". עוד כתב השו"ע (סי' קס"א סעי' ב'), [לענין נטילת ידים] ז"ל: "כל דבר שאינו מקפיד עליו – אינו חוצץ. היה דרכו של זה להקפיד וזה אין דרכו להקפיד, למי שדרכו להקפיד – חוצץ, למי שאין דרכו להקפיד – אינו חוצץ. כיצד? היה אחד צבע והיו ידיו צבועות – אין הצבע חוצץ על ידיו אף על פי שיש על ידיו ממשות של צבעונים. לא היה צבע, אם היו ידיו צבועות ויש ממש הצבע על ידיו – הרי זה חוצץ, שהדיו היבש – חוצץ, והלח – אינו חוצץ. וכן הנשים שדרכן לצבוע ידיהם לנוי וכיוצא בזה – אין אותו צבע חוצץ". וכתב המשנ"ב (ס"ק י"ד), ז"ל: "ור"ל כמו התם גבי דיו שהלח – אינו חוצץ, מטעם שנמחה במים ומי הנטילה מגיעין לגופו, ה"ה לצבעים שהם כמו דיו דוקא שממשו עליו, הא אם אין בו ממש רק חזותא של צבע בעלמא – אין שייך חציצה, וה"ה שחרורית שאין בה ממש – אינה חוצצת [אחרונים]. ומי שכותב תדיר, אפילו יש ממשות של דיו יבש על אצבעותיו – אינו חוצץ, דהרי אין דרכו להקפיד ע"ז". וראה עוד בשו"ע (יו"ד סי' קצ"ח סעי' י"ז), וכתב בש"ך (שם ס"ק כ"א), ז"ל: "ועוד שהמראה מן הצבע אין בו ממש ואינו דומה לדיו שחוצץ, דהתם יש ממשות הדיו, כ"כ ר' ירוחם והרמב"ן והרשב"א", וע"ע בברכ"י (סי' כ"ז אות ד'), וכתב כה"ח (שם ס"ק י"ח), ז"ל: "בשו"ת פני אריה סימן ו' כתב דאבק לבן שמפזרין כיון שהוא לנוי – אינו חוצץ, ואני אמרתי בחפזי דיש להשיב ממה שכתבתי בברכי יוסף סימן כ"ז [הבאנו דבריו לעיל אות ט"ז], דאפילו דבר שאינו חוצץ – יש להקפיד, דבעינן על בשרו ממש כבגדי כהונה עי"ש, וצריך עיון בדבר. קשר גודל סימן ג' אות ל"א". וראה מש"כ במאמר מרדכי (לימות החול פ"ח סעיפים מ"ד, מ"ה