שאלה
בית של מזוזה
האם יש יותר הידור שיהיה שקוף בשביל לראות האותיות?
או שעדיף לשים שתי כיסוים שלא יהיה בעיות מבחינת טינוף וכד'?
והאם יש בעיה לשים בית של ברזל?
תשובה
לכתחילה יש להניח את המזוזה בתוך בית או ניילון כדי שלא תהירס,
וטוב להניחה בתוך בית או ניילון שקוף שתהיה נראית, במקום שיש בו לפעמים טינוף, יש להניחה בתוך בית או ניילון אטום כאשר יש עליו שני כיסויים.
בית מברזל – יש שהחמירו שלא להניח בתוך בית מברזל אמנם ניתן להניח בתוך ניילון והוא יהיה בתוך בית מברזל ובזה יוצא ידי כו"ע.
מקורות
כתב הב"י ביו"ד סי' רפ"ו "וכתב הכלבו על הא (שם) דבמקום טינוף טוב לכסותה ובמקום טהרה טוב להיות נראית וכן כתב סמ"ק (שם)", וכתב הדרכי משה ס"ק ב' "וכתב מהרי"ל (מנהגים הל' מזוזה עמ' תקצב אות ב) דבמקום טינופת יש לכסות אף על פי שהדלת מפסיק בין המזוזה לחדר עכ"ל".
כתב השו"ע ביו"ד סי' רפ"ו סעי' ה' "במקום שיש טינוף, כגון שתינוקות מצויים שם, טוב לכסות המזוזה; ובמקום טהרה, טוב להיות נראית".
וכתב הפת"ש בס"ק ז' "עיין בספר יד הקטנה פ"ג מהלכות מזוזה אות י"ג שכתב דכל זה מיירי, כשיזדמן לפעמים במקרה איזה דבר מטונף, והוא מוכרח להיות נגד המזוזה דהיינו שאי אפשר בענין אחר. אז דינו לכסות אבל חלילה לעשות בקביעות שום דבר בזיון נגד המזוזה, ולסמוך על הכיסוי כגון לכבס לפניה תמיד טנופת של בגדי קטנים, או לקבוע שיעמוד לפניה כלי ששופכין בה כל המי שופכין, כאשר בעוונתינו הרבים מצוי בינינו, ועל זה נאמר כי דבר ה' בזה. ועונשו גדול כו' עיין שם".
ב
וכתב הט"ז בס"ק ה' "נראה לי דאין לעשות שתהיה נראה בלי כיסוי כלל דנמשך מזה עבירה דבכל פעם שממשמשין בה בכניסה ויציאה מוחק מעט משם שדי עד שנמחק לגמרי אחר זמן רב כמו שאנו רואין ברוב בתים אלא יכניס שם חתיכת זכוכית ממילא יהי' השם נראה ובזה בטלה ג"כ טענת המקילים בעשיית מזוזה מחמת שמצוי שם טינופת סביבות המקום ההוא לפעמים או שנשים רוחצות שם דרך עראי דבזה הוה מכוסה אף על גב שנראה וראיה מדאיתא בא"ח סי' ע"ו צואה בעששית מותר לקרות ק"ש כנגדה אף על פי שרואה אותה דרך דופנותיה משום דבכיסוי תליא רחמנא והא מתכסיא וה"ה נמי כאן שהוא להיפך כיון דמתכסיא השם אין כאן איסור דלאו בראיה תליא מילתא וק"ו במה שהיא למעלה מי' טפחים דהוה כרשות אחרת כמו שכ' הסמ"ג הביאו ב"י ולא היה צריך אפי' לכיסוי זכוכית אלא דזהו צד היותר טוב ובחדר שאיש ואשתו שם יכסה המזוזה בשעוה כמ"ש ב"י בשם סמ"ג בשם ריב"א לענין אם טינופת מצוי שם וכן יש לעשות בחדר הנ"ל כי בזה לא די כיסוי זכוכית כיון דיש שם תשמיש וכתיב לא יראה בך ערות דבר כמו דאמרינן ערוה בעששית אסור לקרות ק"ש כנגדה כן נ"ל ועיין מ"ש בסימן רפ"ז סעיף ב'". וא"כ אם שם כיסוי זכוכית או פלסטיק בתמונה מועיל לענין החלפת טיטול למולו.
וכתב הפת"ש בס"ק ח' "להיות נראית עבה"ט בשם ט"ז מ"ש רק בחדר כו' ועיין במג"א סימן מ"ם סק"ב שכתב דעכצ"ל דמיירי אפילו פרס סודר עליה דבכלי אחד פשיטא דאסור וע"ז חולק ודעתו דמהני כיסוי זכוכית ועליו כיסוי אחר ע"ש ועיין בספר חומות ירושלים סימן רע"ז שכ' דגם הט"ז מודה בזה ואינו אוסר כ"א בכיסוי זכוכית לבד וכ"ת פשיטא דאפילו שאינו זכוכית אסור כלי א'. נראה דלולא זכוכית מיחשב כאוהל בפ"ע דבגבוה עשרה איירי וקבוע בכותל וחשוב טפי. ועל מ"ש הט"ז דבמקום טינופת מהני כיסוי זכוכית כתב דצ"ע מאחר דמתכוין שיתראה השם י"ל דגרע דהוא עצמו בעי גילוייא לא מיחשב כ"כ למחיצה ע"ש וסברא זו קלושה".
• וכתב מרן הרב זצ"ל " נותנים את המזוזה בתוך בית מזוזה וכדו' וקובעים במזוזת הפתח בחוזק כגון על ידי מסמרים או דבק וכדו'.
במקומות שבאורח קבע יש גם דברי מטנפים או שאינם צנועים יש לכסות את המזוזה כולה בשני כיסויים כשאחד מהם אטום וכן יעשה בחדר שינה של ההורים או חדר שיש בו תינוקות".
בית מזוזה מברזל
כתב רע"ב מסכת כלים פרק טז משנה ז "ובית המזוזה – קנה של מתכות שנותנים בו המזוזה".
אולם כתב בספר דעת קדושים (סימן רפט סק"א) בשם הבעל שם טוב זצ"ל, שנכון לקבוע המזוזה בתיק שאינו ברזל, שכן המזוזה מאריכה ימים (דברים פרק יא פסוק כא, למען ירבו ימיכם וגו', וראה בגמ' מסכת שבת דף לב עמוד ב ומסכת קדושין דף לד עמוד א שהפסוק מדבר על מזוזה) ואילו הברזל מקצר חיים (וכמו שמצינו כיוצא בזה במכילתא ספר שמות פרק כ פסוק כב, שזהו הסיבה שאסור להניף על המזבח ברזל, כי המזבח נברא להאריך שנותיו של אדם, והברזל לקצר).
וכתב שם עוד, ששמע שיש קפידא גם על כל סוגי מתכת, אך הוא מסופק אם לא הוסיף השומע מעצמו לגבי מתכת, כיון דמלשון חז"ל משמע דרק ברזל מקצר. וראה עוד בערוך השולחן סי' רע"א סעי' ל"ח שמטעם זה אין לכתוב ס"ת בקנה מברזל
ובספר תולדות יעקב (תולדות חייו של מרן הסטייפלר זצוק"ל, עמ' שי"ג), מובא בשמו, שהאידנא כיון דדשו בה רבים שומר פתאים ה', ושבביתו של החזו"א היתה מזוזה בתוך תיק מברזל.
ודעת מרן הרב שאין בעיה בכך רק שהמזוזה תהיה עטופה בפנים הניילון, מצ"ב קישור https://harav.org/torat-harav/shut-143-toldot/ דקה 44
העולה
לכתחילה יש להניח את המזוזה בתוך בית או ניילון כדי שלא תהירס,
וטוב להניחה בתוך בית או ניילון שקוף שתהיה נראית, במקום שיש בו לפעמים טינוף, יש להניחה בתוך בית או ניילון אטום כאשר יש עליו שני כיסויים.
בית מברזל – יש שהחמירו שלא להניח בתוך בית מברזל אמנם ניתן להניח בתוך ניילון והוא יהיה בתוך בית מברזל ובזה יוצא ידי כו"ע.