שאלה
ישראלי שנמצא בבית של כאלו שגרים בחו"ל שנמצאים עתה בארץ והוא נמצא בדירתם, האם יכול לכבס במכונה שלהם מוצאי החג כשהם ביום טוב שני?
תשובה
מותר, אך אין לנוהג כמעשה חול בשביל בן חו"ל כדי שלא יתחלל לו קדושת יו"ט לגמרי.
מקורות
כתב השו"ע סי' תס"ח סעי' ג' "קודם חצות, מקום שנהגו לעשות מלאכה, עושין. מקום שנהגו שלא לעשות, אין עושין".
ובסעי' ד' "ההולך ממקום שעושין למקום שאין עושין, לא יעשה בישוב מפני המחלוקת; אבל עושה הוא במדבר. וכו' וכן מי שדעתו לחזור למקומו, נוהג כאנשי מקומו בין להקל בין להחמיר, והוא שלא יתראה בפני אנשי המקום שהוא בו, מפני המחלוקת".
וכתב המשנ"ב ס"ק י"ד "כללו של סעיף זה לפי דעת מ"א וכמה מפרשים שהחליטו כמותו להלכה הוא כן. כשאדם הולך מעירו לעיר אחרת ובעירו נהגו להקל באיזה דבר ובעיר שבא בה מחמירים בזה אם אין דעתו להשתקע בעיר הזאת בתמידות אינו חל עליו חומרי מקום זה מעיקר הדין ויכול לנהוג להקל כמנהג מקומו בצנעא בתוך ביתו אבל בפרהסיא אין לו להקל מפני המחלוקת. וכ"ז בדברים שאפשר לעשותן בצנעא ולא יתודע לאנשי המקום אכן בדברים שא"א לעשותן כ"כ בצנעא כמו מלאכה אין לו לעשות אף בצנעא בתוך העיר אלא יצא לשדה חוץ לתחום העיר ושם יוכל להקל כמנהג מקומו". ובס"ק י"ז "מפני המחלוקת – ואפילו בצנעא דמלאכה א"א לעשות כ"כ בצנעא שלא יתוודע".
ב
כתב השו"ע סי' תצ"ו סעי' ב' "בני ארץ ישראל שבאו לחוצה לארץ, אסורים לעשות מלאכה ביום טוב שני ביישוב, אפילו דעתו לחזור; וכל זמן שלא הגיע ליישוב, אפילו אין דעתו לחזור, מותר, לפי שעדיין לא הוקבע להיות כמותן. אבל אם הגיעו ליישוב, ואין דעתו לחזור, נעשה כמותן ואסור בין במדבר בין ביישוב. וכל חוץ לתחום אין נותנין עליו חומרי מקום שהלך לשם".
וכתב המשנ"ב בס"ק ט' "אסורים לעשות מלאכה – דנותנין עליו חומרי מקום שהלך לשם ואפילו בצנעא אסור וכמו שנתבאר לעיל בסימן תס"ח ס"ד ומ"מ אם עשה מלאכה אין מנדין אותו".
וא"כ הכא שבן חו"ל זה בארץ ישראל ונשאר במנהגו כיון שנותנים עליו חומרי מקום שיצא משם אבל אינו יכול לכוף את בן א"י לנהוג כמותו, אמנם מכל מקום לא ידליק ויכבה ויעשה כל מלאכות בן ארץ ישראל לבן חו"ל משום שלא יתחלל קדושת יו"ט לגמרי, ראה בדרכי חיים ושלום אות תקכ"ג, אלא באופן שירגיש שזה יו"ט.
העולה
מותר, אך אין לנוהג כמעשה חול בשביל בן חו"ל כדי שלא יתחלל לו קדושת יו"ט לגמרי.