שאלה
האם מותר לקיים הכנסת ספר תורה עם תהלוכה ושירים בבין המצרים?
תשובה
אין לקיים הכנסת ס"ת בימי בין המצרים ע"י תהלוכה המלווה בשירים וכדו', אלא ע"י שירה בפה בלבד ללא כלי נגינה כלל, או שידחו את ההכנסה לאחר ת"ב.
מקורות
הכנסת ס"ת נראה דחשיב מצוה, כמבואר בשו"ת חקקי לב (יו"ד סי' נ"ו דף ק'), דהוי כסיום מסכתא.
אמנם למעשה נראה דאין לקיים תהלוכה עם שירים וכיו"ב, בתוך ימי בין המצרים, אלא ידחו ההכנסה לאחר ת"ב, או יקיימו את ההכנסה ללא שירים ומוזיקה בכלי נגינה, אלא ע"י שירה בפה בלבד.
דהנה המגן אברהם (או"ח סי' תקנ"א ס"ק י'), כתב: "ונ"ל דאסור לעשות ריקודין ומחולות מי"ז בתמוז ואילך", ובדבריו קאי אפילו על סעודת אירוסין דמצוה קעביד, מ"מ אין לעשות בזמן זה ריקודים ומחולות כלל, וכן פסק גאון עוזנו הבן איש חי (דברים שנה א' סעי' ה').
וכן ראה בכף החיים (סי' תקנ"א אות ט"ל), דפסק כן, אך באות מ' כתב לדון אי לצורך מצות מילה יהא שרי להביא נגנים וכדו', ז"ל: "ואם מותר להביא מנגנים לכבוד מצות מילה, נראה דזה תלוי בפלוגתא שכתבנו לעיל אות ל"ג דלדעת המתירים דבר שמחה לצורך מצוה הוא הדין הכא, ולדעת האוסרים אסור. ומיהו האליה רבה אות כ"ו כתב דאפילו במילה עצמה אין נוהגין ליקח מנגנים. ומכל מקום במקום שנהגו היתר יש להם על מה לסמוך".
ובאות שלעיל (ל"ג), הביא דעות הפוסקים בזה אי לדבר מצוה שרי להביא מנגנים וכדו', ז"ל: "ואין נושאין נשים. ואם לא קיים פריה ורביה מדינא מותר לעשות נשואין כיון שהוא מצוה, אלא דנוהגין דאף על פי כן אין נושאין דלא מסמני מלתא. חיי אדם כלל קל"ג אות י"א. וזהו לפי מה שכתוב בהגה דלצורך מצוה הכל שרי, ואפשר דהשלחן ערוך לא סבירא ליה הכי מדלא העתיק זה בשלחן ערוך. וכן משמע מדברי העולת שבת אות א'. וכן כתב השלחן גבוה אות ט' על דברי הגה הנז' שמסתמיות הפוסקים לא משמע הכי אלא כל דבר שיש בו שמחה אפילו אם הוא לצורך מצוה אסור והכי מסתבר יעו"ש. ועיין לעיל אות ל':
וראה עוד שם באות ל', שכתב להכריע בזה דהכל לפי מנהג המקום.
אך מרן הרב זצ"ל במאמר מרדכי למועדים ולימים (בין המצרים פרק כ"ה הלכה ו'), הכריע ז"ל: "אין עושין ריקודים אפילו בלי ליווי של תזמורת בשלושת השבועות עד עשרה באב בצהרים. ויש אומרים עד הערב. ואין שומעים כלי נגינה בין מזמר ובין מהקלטה. עיין כה"ח תקנא ס"ק ט"ל. אולם מותר לשיר בפה בסעודת מצווה, כגון: בר מצווה, מילה, פדיון וסיום מסכת מותר, אך לא בכלי".
משמע דלא חילק, ואסר שמיעת שירים ע"י כלי נגינה, אפילו לדבר מצוה.
ונראה דבנידון דידן שהכנסת הס"ת נעשית ברחובה של עיר ובפרהסיא כיאה לכבודה של תורה, בזה לכולי עלמא יש לימנע מלערוך תהלוכה כזאת ע"י מוזיקה וכדו', בימים כאלה שהם ימי צער לישראל, אלא יסתפקו בשירה בפה, או יחכו לערוך את ההכנסה לאחר ת"ב
העולה מן האמור
אין לקיים הכנסת ס"ת בימי בין המצרים ע"י תהלוכה המלווה בשירים וכדו', אלא ע"י שירה בפה בלבד ללא כלי נגינה כלל, או שידחו את ההכנסה לאחר ת"ב.