שאלה
מי שבתוך השנה לפטירת אמו ויש לו מנהג שכל שנה הוא מארגן ההילולה של רבי מאיר בעל הנס בביתו הוא שואל האם יכול לארגן בספירת העומר וכמובן בלי תזמורת?
תשובה
מותר, מהיות טוב שיעשו סיום מסכת.
מקורות
כתב השו"ע ביו"ד סי' שצ"א סעי' א' "אבל אסור בשמחה; לפיכך לא יקח תנוק בחיקו כל שבעה, שמא יבא לידי שחוק", ובסעי' ב' כתב "על כל מתים נכנס לבית המשתה לאחר שלשים יום, על אביו ועל אמו, לאחר י"ב חדש".
וכתב הרמ"א "ובחבורת מצוה, כגון שמשיא יתום ויתומה לשם שמים, ואם לא יאכל שם יתבטל המעשה, מותר לאחר ל', אבל תוך ל' אסור לכל סעודת מצוה שבעולם (טור בשם הראב"ד)".
וכתב הש"ך בס"ק ג' "אבל תוך שלשים אסור. משמע אפי' בשאר קרובים וכן משמע בעט"ז וכן הוא להדיא בהראב"ד שהביא בספר תורת האדם שממנו מקור דין זה ע"ש וכן בל' הראב"ד שברא"ש וכן לענין שאלת שלום לעיל סימן שפ"ה ולענין נשואין לקמן סימן שצ"ב אין חילוק בשלשים בין אביו ואמו לשאר קרובים והב"ח לא פירש כן ולפעד"נ כמ"ש".
והוסיף הרמ"א "אבל סעודת מצוה דלית ביה שמחה, מותר ליכנס בה, כגון פדיון הבן או סעודת ברית מילה, ומותר לאכול שם אפילו תוך שבעה, ובלבד שלא יצא מפתח ביתו (ת"ה סי' רנ"א /רס"ח/). ויש אוסרין בסעודת ברית מילה (מרדכי)".
והטעם כתב הגר"א בס"ק ה' "ויש אוסרין כו'. כמ"ש בר"פ י"ט דשבת שנאמר שש אנכי כו' ועתוס' דמ"ק ד"ה הנ"ל".
ולמעשה כתב הרמ"א "והמנהג שלא לאכול בשום סעודה בעולם כל י"ב חדש, אם הוא חוץ לביתו, ובתוך הבית מקילין שאוכל בביתו בסעודת ברית מילה, וכ"ש בשאר סעודות שאין בהם שמחה. אבל בסעודת נישואין יש להחמיר, כן נראה לי".
וכתב הט"ז בס"ק ב' "בשום סעודה בעולם תוך י"ב חדש. וה"ה תוך ל' על שאר קרובים", וכתב הבית הלל ס"ק ב "מנהג שלא לאכול בשום סעודה בעולם כל שנים עשר חודש וכו'. ונראה דסעודת סיום מסכתא מותר לאכול שם. וכן מצאתי שהביא הש"ך בשם (מהר"י) [מהר"ם] מינץ [סימן קיט] בסוף סימן רמ"ו [ס"ק כז] ע"ש, וכן נוהגין, ודלא כב"ח ע"ש בסימן זה [עמוד שמא ד"ה ונוהגין], וק"ל".
וכתב עוד הפת"ש בס"ק ה' "סעודה בעולם ובסיום מסכת עי"ל סי' רמ"ו בש"ך ס"ק כ"ו. וסעודת בר מצוה משמע ביש"ש פרק מרובה שדינו כסיום מסכת והיינו אם הנער דורש או שהוא ממש ביום שנעשה ב"מ. דגמ"ר".
וכתב מרן הרב שלהילולה (בלי תזמורת) יש את דין כמו סיום מסכת שהוי סעודה של מצווה שאין בה שמחה שמותר להיות בה, ובפרט שכאן הוא המארגן שלה, ונראה שמהיות טוב שיעשו סיום מסכת.
וראה עוד בדברי מרדכי ויקרא עמ' רס"ט שכתב מרן הרב שלאבל בתוך שנת אבל מותר לעלות למירון בל"ג בעומר אע"פ שיש שם תזמורת וריקודים. ונראה שהטעם כיון שאין מתכוון להנאות מהשירים, אלא לעלות לשם לכן מותר.
העולה
מותר, מהיות טוב שיעשו סיום מסכת.