שאלה:
האם בשבת שלפני ראש חודש מנחם אב מכריזים על ראש חודש?
תשובה: (מאת מרן הרב מרדכי אליהו)
בשבת שלפני ראש חודש מנחם אב, יש הנוהגים שלא להכריז על ר"ח עפ"י הכתוב באיוב (ג', ו'): "במספר ירחים אל יבוא"[1]. ועיין בכה"ח (סי' תי"ז ס"ק ה')[2], שהביא בשם החיד"א ועוד פוסקים, שכתבו להכריז גם בשבת שלפני ראש חודש מנחם אב על החודש ככל שבת שלפני ר"ח, וכן נוהגים בארץ-ישראל.
מקורות:
[1]והתרגום מפרש: "במנין ריש ירחא לא יעול". ובמגן אברהם (סי' תי"ז ס"ק א'), וז"ל: "ובכנסת הגדולה כתב שיש מקומות שאין נוהגין לברך ר"ח אב", עכ"ל. וביאר במחצית השקל שם, וז"ל: "כמדומה ראיתי בספר א' (אח"ז מצאתיו בהגהת מרדכי פרק אלו מגלחין בשם תוספתא, ודחה שם טעם זה, ודין זה הובא לקמן בעט"ז ר"ס תקמ"ט, ע"ש הטעם), שאיוב קילל את יומו ואמר: 'במספר ירחים אל יבא', ודרך אסמכתא, הואיל וחודש זה של פורעניות לכן אין מברכים אותו כשאר חדשים", עכ"ל. וכן הביא המשנ"ב (שם ס"ק א'), וז"ל: "ויש מקומות שאין נוהגין לברך ר"ח אב, משום שהוא חודש של פורעניות", עכ"ל.
[2] וז"ל: "ראיתי בתוספות דשבת שלפני ראש חודש אב אין מכריזין, משום דכתיב: במספר ירחים אל יבא, ודחה דאדרבה יותר טוב להכריז כדי לברך ישראל שהזמן מוכן לפורענות, הגהות מרדכי למסכת מועד קטן. ובעל תיקון יששכר בדף נ"ז כתב: יש מקומות שאין מכריזין אותו, ויש מקומות שמכריזין אותו, ואומרים: יהפכהו הקדוש ברוך הוא עלינו ועל כל עמו ישראל לטובה במקום יחדשהו וכו'. כנסת הגדולה שם, מגן אברהם שם, אמת ליעקב שם. והרב לדוד אמת כתב שם בסתם דגם לפני ראש חודש אב מכריזין, יעו"ש". וכן נוהגים בארץ-ישראל וכן נהגו רבים מבני אשכנז (לוח אר"י להרב טיקוצ'ינסקי) כהרב החיד"א, ובאמת פסוק זה אמר איוב על עצמו כשהוא נולד ש"מספר ירחים אל יבוא", ולא נאמר על חודש אב, ובפרט שהרי גם נאמר: "הנה הלילה הזה יהא גלמוד, אל תבוא רננה בו", ואנו אומרים הלל בר"ח אב.