שאלה
האם מי שבבידוד יצום צום עשרה בטבת שחל השנה בשישי? ומה הדין למי שיצא חיובי בבדיקות אבל אינו חווה תסמינים?
תשובה
אדם שחולה או אדם חלוש – אינו צם.
אדם שחולה ואין לו תסמינים – לא צם.
אדם שבבידוד – צריך לצום
מקורות
כתב השו"ע בסי' תק"נ סעי' א' "הכל חייבים להתענות ארבע צומות הללו ואסור לפרוץ גדר. הגה: מיהו עוברות ומיניקות שמצטערות הרבה, אין להתענות (הגהות מיימוני והמגיד פ"ה); ואפילו אינן מצטערות, אינן מחוייבות להתענות אלא שנהגו להחמיר".
וכתב המשנה ברורה סימן תקנ ס"ק ה "ונהגו להחמיר – ואם הם חלושות נראה דאין להם להחמיר ומ"מ אף הצריך לאכול לא יתענג עצמו בבשר ויין רק כפי מה שצריך".
ב
משנה ברורה סימן תקנ ס"ק ד "אין להתענות – וכ"ש אם הוא חולה שאין בו סכנה בודאי פטור מלהתענות ואסור לו להחמיר על עצמו". שער הציון ס"ק ג "וכן לענין עוברות ומניקות שמצטערות הרבה גם כן אסורות להתענות [שם]".
וכתב הכה"ח בס"ק ו' "נראה דהוא הדין נמי אנשים תשושי כח או זקנים שהתענית הוא צער גדול להם דיש להקל שלא יתענו בשלשה צומות אלו, דמה לי נשים עוברות ומניקות מה לי אנשים תשושי כח וזקנים, ובתנאי שיאמר להם הרופא שהתענית מזיק להם, הא לאו הכי לא יפרשו מן הצבור והוא ברור, ונראה פשוט כי זקן שבא בימים והוא חלוש אין להתענות כלל, כי אפילו ביום הכפורים כתוב בתשובות הגאונים בספר שערי תשובה סימן שכ"ה אם רואה שקשה עליו התענית מאכילין אותו וכמ"ש לקמן בהלכות יום הכפורים סימן תרי"ח, וכל שכן בשלשה צומות אלו והוא ברור. רוח חיים אות א'. ועיין בדברינו לשם בס"ד".
ג
כתב השו"ע סי' תקע"ו סעי' א' "כשם שמתענים ומתריעים על הגשמים כך היו מתענים על שאר הצרות" ובסעי' ב' "וכן על הדבר. איזהו דבר, עיר שיש בה ת"ק רגלי ויצאו ממנה שלשה מתים בשלשה ימים זה אחר זה, הרי זה דבר. יצאו ביום א' או בד' ימים, אין זה דבר. היו בה אלף ויצאו ממנו ששה מתים בג' ימים זה אחר זה, הרי זה דבר. יצאו ביום אחד או בארבעה ימים, אין זה דבר; וכן לפי חשבון זה; ואין הנשים והקטנים וזקנים ששבתו ממלאכה בכלל מנין אנשי המדינה לענין זה".
כתב המג"א סי' תקע"ו ס"ק ב' "האידנא אין מתענין כלל בשעת הדבר דמנוסה הוא כשאינו אוכל ושותה קולט ח"ו שינוי האויר ועבי"ד סי' שע"ד". וכ"כ המשנ"ב ס"ק ב', וכ"כ הכה"ח בס"ק ו', והביא שכן כתב האר"י.
וכתב הבה"ל סי' תקנ"ד ד"ה "דבמקום חולי – עיין בספר פתחי עולם דבמקום שאין המחלה של חלערי"א חזקה ח"ו יאכל פחות מככותבת בכדי אכילת פרס וכן בשתיה כמ"ש השיעורי' בשו"ע סימן תרי"ח (כך יש להורות לשואל בט"ב שבזה לא נעקר התענית לגמרי ורחמנא ליבא בעי) ומי שירצה להתענות במקום שאין המחלה בזעם ח"ו יש ליועצו ולהזהירו שלא ילך מפתח ביתו כל היום ולהכריחו כשיצא ישא סביב לחוטמו ופיו חתיכה קאמפע"ר ומעט עשב מיאט"ע עכ"ל". וכ"כ הכה"ח בס"ק ל"ה.
העולה
אדם שחולה או אדם חלוש – אינו צם.
אדם שחולה ואין לו תסמינים – לא צם.
אדם שבבידוד – צריך לצום