שאלה
עד איזה גיל אפשר לתת לבנים ובנות לישון באותו חדר?
תשובה
מעיקר הדין אם כל אחד יושן בכסותו ובמיטה נפרדת ניתן להושינם בחדר אחד, גם לאחר בר מצווה ובת מצווה, ובלבד שדלת החדר אינה נעולה, וניתן בכל עת להיכנס אליה.
אך בעקבות הפריצות בדור, ובהמלצת המומחים כיום לבצע ההפרדה בין הבנים לבנות, סביב גיל תשע, קצת לפני גיל ההתבגרות, והשלב של ההתפתחות הגופנית.
מקורות
כתב השולחן ערוך אבן העזר סימן כא סעי' ז' "שאין קרובים לערוה כלל, בין גדולה בין קטנה, חוץ מהאב לבתו ומהאם לבנה. כיצד, מותר האב לחבק בתו ולנשקה ולישן עמה בקירוב בשר, וכן האם עם בנה, כל זמן שהם קטנים. הגדילו, ונעשה הבן גדול והבת גדולה עד שיהיו שדים נכונו ושערה צמח (יחזקאל טז, ז), זה ישן בכסותו והיא ישנה בכסותה. ואם היתה הבת בושה לעמוד לפני אביה ערומה, או שנתקדשה, וכן אם האם בושה לעמוד בפני בנה ערומה, ואף על פי שהם קטנים, משהגיע ליכלם מהם, אין ישנים עמהם אלא בכסותן". וכתב החלקת מחוקק סימן כא ס"ק י "וה"ה לבת בתו כדאמרינן בגמ' שם הכל לש"ש וה"ה לאחותו הקטנה וכמ"ש"
ב
כתב השולחן ערוך אורח חיים סימן עג סעי' ג' "אם היה ישן עם בניו בעודם קטנים, מותר לקרות בחזרת פנים בלא הפסקת טלית. ואם הם גדולים, צריך להפסקת טלית".
ובסעי' ד' "עד כמה הם חשובים קטנים, התינוק עד שיהיו לו י"ב שנים, והתינוקת עד שיהיו לה י"א שנים. ואפילו הביאו ב' שערות, מותר. ובשנת י"ג לתינוק וי"ב לתינוקת, אם הביאו ב' שערות אסור בלא הפסק, ואם לא הביאו ב' שערות, מותר. ומשנת י"ג ואילך לתינוק, וי"ב לתינוקת, אפילו לא הביאו ב' שערות, אסור".
וכתב המשנ"ב בס"ק ט "ה"ה קטנים אחרים שאינם בניו [כן משמע מהרמב"ם ועיין בביאור הגר"א סימן ע"ה ס"ד בהג"ה ויש ליישב] אך לפי מה שמבואר לקמן בסימן ע"ה ס"ד בהג"ה דקטן כל זמן שאין ראוי לביאה [היינו בזכר עד ט' שנים ויום אחד ובנקיבה עד בת ג' ויום אחד] אין ערותו ערוה לכאורה גם לענינינו יש להקל אם עדיין לא הגיע הזמן". וראה בכה"ח בס"ק י"א.
ג
כתב בבית שמואל ריש סימן כ”ב שאסור לאח לישון ביחד עם אחותו באותו – דירה לבדם משום יחוד, אולם דעת האמרי יושר חלק ב’ סימן מ”ג שפחות משלושים יום מותר אולם חלקו עליו הפוסקים ואסורים אף בפחות ועיין בשו”ת שבט הלוי חלק ה’ סימן ר”א סק”ב שכתב שעד 3 ימים יש להקל.
אמנם בשו”ת אג”מ אבן העזר חלק ד’ סימן ס”ד סק”ג נתן גדר לאיסור יחוד של אח ואחות, שאם אח בא ללון בבית אחותו וניכר שהוא רק בא להתארח שם ולא לגור בדרך קבע ואינו שוהה שם הרבה זמן באופן זה מותר אבל אם ניכר שבא לדור שם גם אם בפועל הוא בא לגור שם פחות משלושה ימים אסור. ועי”ש.
וכתב בעוד יוסף חי פרשת שופטים : " אע"ג דאיכא דס"ל אח עם אחותו מותר להתייחד וכנז' בגמרא קי"ל להלכה דגם אח עם אחותו אסור להתייחד ואינו מותר אלא רק אב עם בתו ואשה עם בנה וכנז' בפוסקים וכן עיקר בפרט בדור פרוץ ". וכ"כ מרן הרב בדרכי טהרה פכ"ו הערה ב'.
העולה
שאם כל אחד יושן בכסותו ובמיטה נפרדת ניתן להושינם בחדר אחד גם לאחר בר מצווה ובת מצווה ובלבד שדלת החדר אינה נעולה וניתן בכל עת להיכנס אליה.
אך בעקבות הפריצות בדור יש לענות תשובה לפי השואל ומידת החשיפה שיש לילדיו.
כללית המלצת המומחים כיום לבצע ההפרדה בין הבנים לבנות סביב גיל תשע, קצת לפני גיל ההתבגרות והשלב של ההתפתחות הגופנית.