שאלת המשך:
קבלנו בתודה את תשובות כבודו בעניין איסוף הביצים בשבת, אנו מבקשים לקבל מספר הבהרות לתשובותיו, כי מהם אנו צריכים להסיק על פעולותינו הלכה למעשה:
לגבי סעיפים ב'-ג', הרב פסק כי אין ליהנות משביעית מהרווחים (כנגד יום השבת). כיון שמדובר במאות אלפי לירות, האם אפשר לתת אותם לצדקה, או שצריך להשמיד כסף זה?
לגבי סעיף ד' במכתבו, מדובר בלול שיש בו אלפי תרנגולות, לא ניתן טכנית להניח מגשים להטלת הביצים, כי התרנגולות מטילות לתוך תאי הטלה אלפי ביצים. אם כן, כיצד יש לנהוג?
לגבי סעיף ה' במכתבו: ברצוננו לוודא כי שאלתינו הובנה כראוי, לכן אכתוב אותה שוב: הכוונה היתה, האם חבר דתי יכול לקחת את חלקו ברווחים שהצטברו בענף הרבייה שיש בו חילול שבת, מענף אחר שאין בו חילול שבת, וכך הוא לא יהיה שותף לחילול שבת וגם לא יינזק כלכלית?
תשובה:(מאת מרן הרב מרדכי אליהו)
לגבי סעיפים ב'-ג': אין לקבל את כספי הרווח מעבודת שבת כלל[1].
לגבי סעיף ד': מאחר והמדובר הוא בהפסד ממון גדול, אפשר לשכור פועל גוי שיאסוף את הביצים בקבלנות, ורצוי שיעבוד גם מעט ביום חול[2].
לגבי סעיף ה': שאלתכם הובנה, ואפשר לקבל רווחים מענף שיש בו חילול שבת בהבלעה, דרך רווחי ענף שאין בו חילול שבת[3].
מקורות:
[1] ראה בספר שו"ת הרב הראשי ח"ב פרק כו בהערה ל"ד.
[2]כתב השו"ע (סי' ש"ז סעי' ה'): "דברשאינומלאכה, ואינואסורלעשותבשבתאלאמשוםשבות, מותרלישראללומרלאינו יהודילעשותובשבת; והואשיהיהשםמקצתחולי, אויהיהצריךלדברצורךהרבה, אומפנימצוה; כיצד: אומרישראללאינו יהודיבשבתלעלותבאילןלהביאשופרלתקועתקיעתמצוה; אולהביאמיםדרךחצרשלאעירבו, לרחוץבוהמצטער; וישאוסרין".
[3] דהוי כהתנו שאין לו חלק בזה, ראה שו"ע (או"ח סי' רמ"ה סעי' א'-ב'),וראה מש"כ במאמר מרדכי (שבת ח"ג פרק ס"ח).