שאלה
האם אפשר להשתמש בכל דבר מתוק בליל ראש השנה כגון סירופ maple, או שיש קפידה בדבש או בסוכר?
תשובה
אשכנזים מטבילים את הלחם בדבש או בסוכר בלבד
הספרדים מטבילים ג' פעמים במלח ואלחר מכן מטבילים ג' פעמים בדבש או בסוכר
מקורות
כתב המשנה ברורה סימן תקפג ס"ק ג "ויש נוהגין לטבל המוציא בדבש". וכתב הכה"ח בס"ק ד' "ומנהג אשכנז מטבילין פרוסת הבציעה בדבש לומר תהא השנה הבאה עלינו מתוקה וטובה לנו. לבוש סעיף ב', עטרת זקנים. ועתה גם בספרד יש נוהגין כן לסימן טוב. והיינו שמזמינין כלי שיש בו דבש או סוקר על השלחן, ואחר פריסת המוציא מטבל הפרוסה ההיא של המוציא במלח שלש פעמים כמבואר לעיל סימן קס"ז אות ל"ז יעו"ש, ואחר כך מטבלם בדבש או בסוקר לסימן טוב ואוכל. וכן יעשה בסעודת שחרית ובליל שני ומחרתו. אבל לא יטבל בדבש לבד בלתי מלח תחלה, משום דטיבול חתיכת המוציא במלח הוא למתק הגבורות כמבואר שם בסימן קס"ז אות הנז', ואם כן אינו מן הראוי לבטל זה בשום סעודה כידוע ליודעי ח"ן".
וכתב בסי' קס"ז ס"ק ל"ז "וכתב בשער המצות פרשת עקב וז"ל אחר שתבצע הלחם צריך לטבל פרוסת המוציא במלח ותכוין כי לחם ומלח אותיות שוות, אבל השינוי הנמצא בהם כי הלחם רומז אל ג' הויו"ת שהם גימטריא לח"ם והוא סוד ג' חסדים שביסוד ומלח הוא ג' הויו"ת של הגבורות שביסוד הנמתקות, ותכוין למתק הג' גבורות על ידי החסדים על ידי טבול זה כי כל מלח הוא קצת מרירות ודין עכ"ל. וכן כתב בסידור הכוונות של הרש"ש ז"ל, וסיים וז"ל ולכן צריך שתטבול הפרוסה במלח ג' פעמים כנגד ג' הויו"ת דלחם הממתקים את המלח, וגם תכוין כי מה שהיתה מ' פתוחה במלח נאלמה ונסתם פיה בלחם, והוא כנגד הקלי' המסתלקת מעל השלחן על ידי טבול זה עכ"ל. וכן כתב מהר"ם פאפירש בספר אור צדיקים סימן כ"ג אות י"ז, צפורן שמיר סימן ה' אות ס"ד. וכתב שם בספר אור צדיקים כי יש בזה גם כן בנתינת מלח על השלחן תיקון לנפש. והסולת בלולה אות ה' כתב שהמלח הוא להוציא בירורין מן הדומם. ואם אין לו מלח נראה דיטבל פרוסת המוציא בלחם עצמו ג' פעמים ויכוין להמתיק ג' גבורות בג' חסדים בכל טבול גבורה אחת, והטעם משום דהלחם אותיות מלח וגם הוא גימטריא ג' הויו"ת ונוכל לכנות אותם לג' גבורות גם כן, ובפרט בפת דידן שיש בו מלח ויכוין למתק המלח שבו, אלא שפרוסת המוציא יכוין שהיא כנגד ג' חסדים ולחם התחתון שמטבל בו נגד ג' גבורות כיון דאי אפשר בענין אחר. וכו' אמנם מה שכתב שם היפה ללב דבסעודה ראשונה של חתונה ובראש השנה יניח סוכר על השלחן לטבול בו פרוסת המוציא לסימנא טבא, יש לעשות זה אחר שיטבול פרוסת המוציא במלח למתק הדין אחר כך יחזור ויטבול אותה בסוכר לסימן טוב, אבל לא כמו שכתב בסוכר לבדו כי זה אינו נכון לפי דברי המקובלים, וכן כתבו אחרונים"
וכתב מרן הרב במאמר מרדכי הלכות חגים פל"ח סעי' ו' " מברכים המוציא מטבילים חתיכה מלחם או מהחלה במלח ג' פעמים לקיים מה שנאמר ולא תשבית מלח ברית ועוד כי הטיבול במלח ממתק הגבורות ואח"כ מטבילים גם בסוכר או בדבש ג' פעמים לסימן לשנה מתוקה והאשכנזים נהגו להטביל בדבש או בסוכר בלבד בראש השנה".