שאלה
קיצור שו״ע קמ"ט א' כתוב שלא מברכים שהשמחה במעונו אם גברים ונשים באותו חדר כי זה לא שמחה להקב״ה אלה ליצר הרע. האם יש מקילים ואיך נוהגים?
תשובה
כאשר יושבים גברים ונשים מעורבין אין לברך שהשמחה במעונו. כאשר יושבים קרוב טוב להמנע מלהשתתף אבל מברכים שהשמחה במעונו אלא א"כ יש פריצות. וכאשר יושבים רחוק ואין פריצות יכול להשתתף ולברך שהשמחה במעונו והסכים עמדי מו"ר הרה"ג יוסף אליהו שליט"א
מקורות
כתב בספר חסידים סימן שצג "אבל אם לוקח אדם אשה שאינה הגונה או היא לוקחת איש שאינו הגון או שניהם אינם הגונים או אין תרבות שם ונבול פה ביניהם או נשים יושבות בין האנשים שהרהורים שם לא יתכן לברך שהשמחה במעונו. ועל אלה וכיוצא בהם נאמר (ירמי' ט"ו י"ז) לא ישבתי בסוד משחקים ואעלוז וכתיב (ישעי' כ"ח ח') כי כל שלחנות מלאו קיא צואה בלי מקום (שם שם י"ב) ולא אבוא שמוע בגימטריא עשרה אומרה שכינה לא אבו שמוע דברי תורה (קהלת ב' ב') ולשמחה מה זו עושה וכתיב מה זו בין ת"ח ובין לצים. כל מצוה הבאה עבירה על ידה מוטב שלא יעשה המצוה כמו מצוה לשמח החתן ואם יש פריצים ויודע שבלא פריצות לא יהיה או אינו יכול להיות בלא הרהור או אינו יכול להיות מלראות בנשים אל יהיה שם".
ובב"ח אבן העזר סימן סב כתב "בקראקא נוהגין שבסעודה שעושין בליל ב' מברכין אשר ברא ולא שהשמחה במעונו והוא תימה ולא מצאתי שום טעם למנהגם זה אלא לפי שסעודה זאת קטנה היא ומושיבין האנשים והנשים יחד בחדר אחד וכתב במנהגים (שם, הגהות אות יד) דאין מברכין שהשמחה במעונו היכא דאיכא חששא דהרהור עבירה ולפי זה ודאי היכא דאין שם אלא אנשים במסיבה צריך לברך שהשמחה במעונו", וכאן אפש"ל דהיינו משום דהוא מקום קטן. אמנם הב"ש סימן סב ס"ק י"א "כתב ב"ח כשאנשים ונשים בחדר א' אין אומרים ש"ב דאין שמחה כשיצה"ר שולט". והביאו הקיצור שולחן ערוך סימן קמט סעי' א' כלומר כשכתב יחד הכוונה שיושבים מעורבין אז אין מברכין.
וראה בטהרת המים מערכת הב' אות י"ח שכן כתב וכתב להקל כאשר הינם באותו חדר אך אינם מעורבין ועיי"ש שהקשה על הב"ח שספר החסידים מחמיר רק במעורבין. (אמנם הרואה שבלבוש היה לו כגרסת הב"ח בספר החסידים שאיסור זה אף בראויים).
וכתב הלבוש (אורח חיים מנהגים סעיף לו) על דברי הספר החסידים לפי גירסת הב"ח "ואין נזהרין עכשיו בזה, ואפשר משום דעכשיו מורגלות הנשים הרבה בין האנשים ואין כאן הרהורי עבירה כל כך, דדמיין עלן כקאקי חיוורא מתוך רוב הרגלן בינינו וכיון דדשו דשו". וראה בפת"ש ס"ק י"ח שהביא את הלבוש להקל (ושם דיבר בנמצאים באותו חדר, ובשו"ת יוסף אומץ סימן מ"ז "והרב הלבוש הליץ קצת על המנהג שם בסוף המנהגים ע"ש".
וממילא כאשר יושבים קרובים ולא ביחד ממש בלי מחיצה כתב מרן הרב בדרכי טהרה פכ"ז שא' ד' טוב שלא להכנס לשמחה זו, אך אין איסור בזה.
למעשה כאשר יושבים גברים ונשים מעורבין אין לברך שהשמחה במעונו. כאשר יושבים קרוב טוב להמנע מלהשתתף אבל מברכים שהשמחה במעונו אלא א"כ יש פריצות. וכאשר יושבים רחוק ואין פריצות יכול להשתתף ולברך שהשמחה במעונו והסכים עמדי מו"ר הרה"ג יוסף אליהו שליט"א